ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Η Ευρυτανία βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Ελλάδας. Περιτριγυρίζεται από τεράστιους ορεινούς όγκους και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους προορισμούς αναψυχής των ανθρώπων που επιδιώκουν να ξεφύγουν από την πίεση και τους εξοντωτικούς ρυθμούς της μεγαλούπολης.
Το τοπίο είναι καταπράσινο και στη συντριπτική του πλειοψηφία
καλύπτεται από ελατοδάση. Γεμάτη μοναστήρια και βυζαντινά μνημεία, η Ευρυτανία προσφέρει κατανυκτική ατμόσφαιρα για προσευχή και επαφή με το Θείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τεχνητή λίμνη του Αχελώου η οποία δημιούργησε έναν εκπληκτικό βιότοπο, που έδεσε αρμονικά με την προϋπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα.
Η Ευρυτανία έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ιστορικού γίγνεσθαι της πατρίδας μας, ιδιαίτερα σε εποχές δύσκολες. Κάθε φορά που η ζωή στον κάμπο γινόταν δύσκολη, τα Eυρυτανικά βουνά παρείχαν καταφύγιο και ορμητήριο στους αγέρωχους πολεμιστές, είτε αυτό συνέβαινε στα αρχαία χρόνια (μάχη εναντίον των Γαλατών) είτε στα χρόνια του Βυζαντίου, (με την καταστροφή του Βουλγαρικού στρατού) είτε επί Τουρκοκρατίας, όπου πραγματικά έσφυζαν από ζωή, αλλά ακόμα και πιο κοντά στην εποχή μας, τα χρόνια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής.
Η ιδιομορφία του γεωγραφικού ανάγλυφου έχει όπως είναι φυσικό τον αντίκτυπό της στο χαρακτήρα των ανθρώπων που ζούνε σε αυτή. Ακόμα και η γλώσσα είναι γεμάτη σύμφωνα, αποβάλλοντας κάθε "περιττό" φωνήεν, οδηγώντας τη σκέψη στα κακοτράχαλα μονοπάτια στα οποία ήταν υποχρεωμένοι να διαβαίνουν καθημερινά όσοι τη μιλούσαν. Παρ' όλο που όπως αναφέρει ο Πολύβιος, οι Αιτωλοί, μιλούσαν τη γλώσσα των Αχαιών και των Μακεδόνων, διευκρινίζει ότι είναι μίγμα της Αιολικής και Δωρικής διαλέκτου, ενώ ο Ευριπίδης τους ονομάζει "μιξοβάρβαρους", ακριβώς λόγω του γλωσσικού τους ιδιώματος.

2 σχόλια: