ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Η Αγία Τριάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό πνιγμένο στο πράσινο, κτισμένο σε υψόμετρο 800 μ. Βρίσκεται στα βόρεια του Βελουχίου και σε απόσταση 35 χλμ. από το Καρπενήσι. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Κτημενιών.
Η περιοχή παρουσιάζει τουριστική κίνηση, λόγω του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου.
Η Αγία Τριάδα έχει μια λάμπρη ιστορική διαδρομή.
Στο χωριό διατηρούνται πολλά παλιά καλοφροντισμένα σπίτια που του προσδίδουν μια ξεχωριστή γοητεία. Η περιήγηση στα σοκάκια του χωριού θα σας γεμίσει μοναδικές εικόνες. Οι περιποιημένοι κήποι, αλλά και η καταπράσινη φύση που περιβάλλει το χωριό, δημιουργούν εικόνες μοναδικής αισθητικής. Κυριαρχούν τα έλατα και οι καστανιές. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκονται και οι κυριότερες πηγές του ποταμού Μέγδοβα.
Όσο αφορά την ιστορία του χωριού, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές δημιουργήθηκε με πυρήνα το ομώνυμο μοναστήρι, που βρισκόταν, λίγο πριν τα μέσα του 18ου αιώνα, στη θέση που τώρα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Εδώ την περίοδο της Τουρκοκρατίας, είχε την έδρα της η "Σχολή των κοινών Γραμμάτων της Αγίας Τριάδας Αγράφων", που ιδρύθηκε το 1779 από τον Δωρόθεο Βουλισμά, ιερομόναχο από την Ιθάκη.
Κατά την παραμονή σας στην Αγία τριάδα αξίζει να επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο σπίτι του Χρυσόστομου Καραπιπέρη και διαθέτει 8000 τόμους.
Στο ίδιο οίκημα στεγάζεται και το μικρό Λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές και οικιακά σκεύη.

Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου 

2 σχόλια: