Παραδοσιακή κουζίνα της Ευρυτανίας

Στην Eυρυτανία, εκτός από τη φυσική της ομορφιά, θα ευχαριστηθείτε και τις «φυσικές» της γεύσεις. Στις ταβέρνες και στις ψησταριές που θα συναντήσετε στη διάρκεια της περιήγησής σας, και στις οποίες θα κάνετε ένα ευχάριστο και «νόστιμο» διάλειμμα, θα σας περιποιηθούν και με το παραπάνω. Σε αυτές θα απολαύσετε γευστικά και καλοψημένα κρέατα, εκλεκτά τυριά, χυλοπίτες και παραδοσιακό τραχανά. Και, βέβαια, κάθε περιοχή θα σας προσφέρει απλόχερα τη δική της, ξεχωριστή λιχουδιά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τις χωριάτικες πίτες της Eυρυτανίας, αλλά και τα τοπικά γλυκά, που θα αποτελέσουν τον υπέροχο επίλογο ενός απολαυστικού γεύματος.

Πρασοτηγανιά

Υλικά:
• 750 γραμμάρια χοιρινό κρέας, ψαχνό
• ½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
• 1 κιλό πράσα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
• ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• 1 λεμόνι
• Αλάτι, πιπέρι
• 1 ποτήρι νερό


Παρασκευή:
Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το κρέας, και το τσιγαρίζουμε. Εν συνεχεία, ρίχνουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα μπαχαρικά και το νερό, και τα αφήνουμε να πάρουν βράση για περίπου 15 λεπτά. Τέλος, περιχύνουμε το φαγητό
με λεμόνι και το σερβίρουμε.

Παντζαρόπιτα

Υλικά:

Για το φύλλο
• 1 κιλό αλεύρι
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο γάλα
• 4 αβγά
• 1 μπέικιν πάουντερ
• ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα

Για τη γέμιση
• 500 γραμμάρια σπανάκι
• 500 γραμμάρια χόρτα από παντζάρια
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
• 200 γραμμάρια τυρί φέτα
• 100 γραμμάρια λάδι
• 1 αβγό
• Αλάτι

Παρασκευή φύλλου:
Μέσα σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και τα ανακατεύουμε καλά έως ότου «δέσει» η ζύμη. Μετά ρίχνουμε τη ζύμη σ’ ένα λαδωμένο ταψί και την απλώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του ταψιού. Με τα χέρια μας «τραβάμε» γύρω-γύρω στα χείλη του ταψιού τη ζύμη, μέχρι ν’ αρχίσει να εξέχει, για να φτιάξουμε τον «κόθρο».

Παρασκευή γέμισης:
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα χορταρικά, τα ψιλοκόβουμε και τα ζεματίζουμε. Εν συνεχεία, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη. Εκεί προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε κατόπιν τη γέμιση στο ταψί, όπου έχουμε απλώσει το φύλλο. Γύρω-γύρω τυλίγουμε το φύλλο που εξέχει από το ταψί, για να δημιουργηθεί ο τραγανός «κόθρος» όταν θα έχει ψηθεί η πίτα μας. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200ο C.

Τσουκνιδόπιτα

Υλικά:
• 1 κιλό τσουκνίδες (άνθη, φυλλαράκια τσουκνίδας)
• ½ κιλό διάφορα χορταρικά
• 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
• 300 γραμμάρια τυρί φέτα
• 2 κουταλιές της σούπας τραχανά
• 6 φύλλα

Παρασκευή:
Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες και τα υπόλοιπα χορταρικά, και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα. Τα σουρώνουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση ακόμα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σ’ ένα λαδωμένο ταψί απλώνουμε τρία φύλλα, ραντίζοντάς τα με λίγο λάδι. Αδειάζουμε από πάνω τη μισή γέμιση και στρώνουμε και τα υπόλοιπα τρία φύλλα. Τελειώνουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 180o C.


Μπομπότα

Υλικά:
• 2 κιλά αλεύρι
• 100 γραμμάρια μαγιά μπίρας
• 1 μπέικιν πάουντερ
• 500 γραμμάρια χλιαρό νερό
• 300 γραμμάρια τυρί φέτα
• 300 γραμμάρια λάδι

Παρασκευή:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το νερό και λιώνουμε τη μαγιά. Μετά προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά έως ότου σχηματιστεί μαλακιά ζύμη, την οποία σκεπάζουμε με μια πετσέτα για μία ώρα. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνειά του. Από πάνω ρίχνουμε την ψιλοτριμμένη φέτα και την περιχύνουμε με λάδι. Ψήνουμε την μπομπότα για περίπου 45 λεπτά στους 170o C.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια: