ΓΕΦΥΡΙΑ ΦΟΥΡΝΑ


ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗ ΦΟΥΡΝΑ 

Το μονότοξο γεφύρι που φέρει το όνομα του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής , βρίσκεται στη Φουρνά , χτισμένο πάνω στον Φουρνιώτικο ή Αφωρεσμένο ρέμα . Το μονοπάτι που περνάει πάνω από την επίπεδη ράχη του , ενώνει τη Φουρνά με το μοναστήρι και την απέναντι του ποταμού περιοχή .
Πρόκειται για ένα καλοδιατηρημένο γεφύρι ,
φτιαγμένο με πελεκητή πέτρα και με όμορφο τόξο που είναι ενισχυμένο με εγκάρσια τοποθετημένα ‘’τζανέτια‘’ (Σιδερένια λάμα που χρησίμευε για την αγκίστρωση της τοιχοποιίας). Η όψη του σήμερα έχει αλλάξει , λόγω του ότι έχουν προστεθεί πάνω του σιδερένια κάγκελα και πεζούλια από τσιμέντο . 
Η επίσκεψη στο γεφύρι γίνεται από την πλατεία της Φουρνάς και το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής . Στο δρόμο αυτό , υπήρχε παλιότερα νερόμυλος από τον οποίο στις μέρες μας σώζονται μόνο οι τέσσερις μυλόπετρές του Γαλλικής προελεύσεως , όπως μαρτυρούν οι μεταλλικές πινακίδες που είναι στερεωμένες πάνω τους . Όλη η διαδρομή διαρκεί δέκα περίπου λεπτά .

Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 13,40 , πλάτος: 2,50 , ύψος: 5,60 , ύψος καμάρας: 3,00 , άνοιγμα καμάρας: 8,70 , κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 770 , γεωγραφικό ύψος: 39ο03'43.19''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο52'38.15''Ε .

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΥΡΟΥΚΙ ΣΤΗ ΦΟΥΡΝΑ 

Πρόκειται για μία μικρή καμάρα κάτω από τα τελευταία σπίτια της Φουρνάς στον Φουρνιώτη ποταμό και κοντά στην εκβολή του Μαυρομύτικου ρέματος σ΄ αυτόν . Το μεγαλύτερο μέρος του γεφυριού είναι χαμένο μέσα στα χαλίκια του ποταμού κι έτσι φαίνεται μόνο το πάνω μέρος του τόξου του . Η διάβασή του είναι κατηφορική προς τη μία πλευρά και δεν έχει καθόλου προστατευτικά τοιχία ή ακράδες . Το μονοπάτι που πέρναγε από πάνω του συνέδεε παλιότερα τη Φουρνά με το Κλειτσό .
Το 1995 έπαθε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή η αριστερή του πλευρά , από μία κατεβασιά του Φουρνιώτη . Οι ντόπιοι όμως το επισκεύασαν αμέσως με τσιμέντο και σίδερα κι έτσι σήμερα είναι το μισό πετρόχτιστο και το υπόλοιπο μισό τσιμεντένιο .
Για να πάμε στο Συρούκι , παίρνουμε το δρόμο της Φουρνάς για τον Κλειτσό και μόλις περάσουμε το Μαυρομύτικο ρέμα αφήνουμε την άσφαλτο και από τον χωματόδρομο που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη , κατηφορίζουμε παράλληλα με το ρέμα μέχρι την συμβολή του με τον Φουρνιώτη. Από εκεί , ανηφορίζουμε αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού για εκατό περίπου μέτρα και βρίσκουμε το Συρούκι κοντά στην δεξιά όχθη . Στο γεφυράκι οδηγούν επίσης , δύο μονοπάτια που ξεκινούν μέσα από τη Φουρνά , μέσω των οποίων μπορούμε και να επιστρέψουμε . 
Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 12,50 , πλάτος: 2,35 , ύψος: 1,40 , ύψος καμάρας: 0,70 , άνοιγμα καμάρας: 4,20 , κατεύθυνση: ΒΑ-ΝΔ , υψόμετρο: 760 , γεωγραφικό ύψος: 39ο03'43.13''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο52'20.65''Ε .

  
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΝΤΟΥΒΑΝΙΑΡΗ ΣΤΗΝ ΦΟΥΡΝΑ 

Το γεφύρι του Ντουβανιάρη είναι χτισμένο σε μία όμορφη τοποθεσία , κοντά στη εκβολή του ρέματος της Βουλγάρας στον Φουρνιώτη ποταμό . Παλιότερα , βοηθούσε τους διαβάτες να πάνε από τη Φουρνά στο Κλειτσό , ενώ σήμερα δεν χρησιμοποιείται καθόλου λόγω της διάνοιξης του αμαξιτού δρόμου που συνδέει τα χωριά , αλλά και λόγω του ότι ο χείμαρρος που γεφύρωνε , πλέον δεν περνά κάτω από την καμάρα του αλλά έχει σχηματίσει άλλη κοίτη , αρκετά μέτρα δεξιότερα .
Σαν κτίσμα , το γεφύρι του Ντουβανιάρη είναι μονότοξο με ομαλή επίπεδη ράχη , με καλοδουλεμένο τόξο και με δύο σειρές πελεκημένες πέτρες , μία στη κάθε του πλευρά , που διώχνανε τα νερά της βροχής μακριά από τον κορμό του ( κάτι ανάλογο με το γεφύρι στις Νεράτες της Δάφνης ) . Σήμερα όμως δεν στέκει και σε πολύ καλή κατάσταση . Η δυτική του πρόσβαση είναι ετοιμόρροπη και χωμένη μέσα στα μπάζα του δρόμου που έχει ανοιχτεί πρόσφατα δίπλα , ενώ πάνω στη ράχη του έχει φυτρώσει ένα πλατάνι που απλώνει απειλητικά τις ρίζες του . Στο γεφύρι από τη μεριά του Κλειτσού , οδηγούσε ένα μονοπάτι που ήταν αρκετά υπερυψωμένο από το έδαφος , ώστε να μην καλύπτεται από τα νερά , σε περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού και ένα τμήμα του σώζεται ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση .
Η επίσκεψη στον Ντουβανιάρη γίνεται από το δρόμο που οδηγεί στον Κλειτσό . Μετά την σιδερένια γέφυρα στον Φουρνιώτη ποταμό παίρνουμε τον πρώτο χωματόδρομο δεξιά και για πεντακόσια μέτρα . Στο σημείο που ο δρόμος περνάει μέσα στο ρέμα της Βουλγάρας , είναι το γεφύρι . Ένας άλλος δρόμος για να το επισκεφθούμε είναι αν ακολουθήσουμε τον παρόχθιο δρόμο από Φουρνά προς Κλειτσό μέσω του γεφυριού Συρούκι και του μοναστηριού του Αϊ Γιάννη . Η διαδρομή αυτή , αν και πιο μακρινή είναι πιο ενδιαφέρουσα . 
Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 13,00 , πλάτος: 3,20 , ύψος: 3,90 , ύψος καμάρας: 3,00 , άνοιγμα καμάρας: 7,20 , κατεύθυνση: ΒΔ-ΝΑ , υψόμετρο: 700 , γεωγραφικό ύψος: 39ο04'35.15''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο51'03.71''Ε .


2 σχόλια:

  1. Ωραία η παρουσίαση των γεφυριών!!
    Αν γράφατε και που βρήκατε τα στοιχεία και τα σχέδια πόσο ωραιότερα θα ήταν!!

    Κάποιος πήγε εκεί και τα αναζήτησε, τα μέτρησε, έψαξε να βρει την ιστορία τους.....
    Ούτε μια μικρή αναφορά στο όνομά του;;;;
    Αν αυτό λέγεται πατριωτισμός, προσφορά στον τόπο η οτιδήποτε άλλο, μία λέξη μόνο ταιριάζει: ΚΡΙΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γραμμένη στο τέλος η πηγή από την οποία πήρα την ανάρτηση.

      Διαγραφή