Άσπρισε η ψηλή κορυφή στο Βελούχι!!!

Έπεσε το πρώτο χιόνι για φέτος στο Βελούχι, με την ψηλή κορυφή στα 2.315 μέτρα να δείχνει κατάλευκη. 
Η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που χιόνισε πριν "πατήσει" το πόδι του ο

Read More »

1 σχόλια:

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΒΟΥΛΓΑΡΑ


Το βουνό Βουλγάρα (1653μ.) βρίσκεται στα σύνορα Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Νότια υψώνεται το βουνό Λυκομνήματα (1519μ.). Τα δύο βουνά ενώνονται με ένα διάσελο στα 1350μ. λίγο νοτιότερα από τη θέση Ζαχαράκη ή Ταρζάν όπως ονομαζόταν όπου υπάρχουν μερικά κτίσματα της δασικής υπηρεσίας και ένα εκκλησάκι. Στο σημείο αυτό περνά ο

Read More »

0 σχόλια:

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΑΡΖΑΝ

Στη θέση Ζαχαράκη, βρίσκεται το σπίτι του Ταρζάν. Πρόκειται για το σπιτάκι του Γιώργου Μπούργου, ο οποίος έζησε εδώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του φιλοξενώντας τους περαστικούς διαβάτες. Στο οροπέδιο υπάρχει παιδική χαρά, βρύση, το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και τα καλοκαίρια εδώ κατασκηνώνουν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.

0 σχόλια:

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ


Ο ορεινός όγκος της ΝΑ Πίνδου, τα Άγραφα, γεωγραφικά ενώνει την δυτική με την Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία και μορφολογικά αρχίζει από τα ήμερα Θεσσαλικά ριζοβούνια και με δαντελωτές διακυμάνσεις και συμμετρικές καμπύλες ανεβαίνει στις περήφανες Αγραφιώτικες βουνοκορφές και καταλήγει στον Αχελώο.
Οι λόφοι, οι χαράδρες και τα κορφοβούνια, όλα ντυμένα με την πλούσια χλωρίδα της ελληνικής φύσης, φιλοξενούν σπάνια θηράματα, την πετροπέρδικα, τον κότσυφα, τον λαγό, τον αγριόχοιρο κ.α.

Read More »

0 σχόλια:

Το Καρπενήσι στα παλιά χρόνια!!!
















1 σχόλια:

ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΦΟΥΡΝΙΩΤΗΣ

Διάδοχος και συνεχιστής του Γόρδιου στο "Ελληνομουσείον" των Μεγάλων Βραγγιανών, αναδείχτηκε ο μαθητής του Θεοφάνης Ρίζος, ο Φουρνιώτης ή Βραγγιανίτης, που σπούδασε ανώτερα μαθηματικά κοντά στο Μεθόδιο Ανθρακίτη, τον Νικόλαο Στίγνη και τον Μπαλάνο Βασιλόπουλο, στα Γιάννενα.

Read More »

0 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ (1777 - 1812)


Ο Κώστας Λεπενιώτης, δευτερότοκος γιος του Γιάννη Μακρυγιάννη, γεννήθηκε στη Λεπενού γύρω στα 1777-80 όπου ο πατέρας στου ξεχείμαζε τα πρόβατα και για το λόγο αυτό πήρε το προσωνύμιο Λεπενιώτης. Ακολούθησε το ασκέρι του αδελφού του Κατσαντώνη, ως οπλαρχηγός και συμμετείχε σ' όλες τις μάχες που αυτός έδωσε εναντίον των Τουρκαλβανών. Σε αντίθεση με τον μετρίου αναστήματος αδελφό του (τον Κατσαντώνη), ο Λεπενιώτης περιγράφεται ως γιγαντόσωμος, με πελώριο ανάστημα. Μάλιστα αναφερόμενος στη συνέλευση της Λευκάδας ο Σπ. Βερύκιος γράφει: "Είδα σε μια στιγμή τον πανύψηλο γίγαντα Λεπενιώτη να σηκώνεται όρθιος και με βροντερή φωνή και αφελή γλώσσα να διηγείται τα μάχη που ο Κατσαντώνης 'έδωκε με τους Τούρκους πριν κατεβεί στη Λευκάδα".

Read More »

0 σχόλια:

Στην "προικισμένη" φύση της Φουρνάς

Κάτι παραπάνω από αναγκαία είναι η διατήρηση του Δασαρχείου και του Πυροσβεστικού κλιμακίου στην Φουρνά Ευρυτανίας, μια περιοχή, με ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση δάσος πεύκης και ελάτης. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Δασαρχείου στην δημοτική ενότητα Φουρνάς, το μήκος των δασικών δρόμων είναι 154 χλμ., στον Κλειτσό 150 χλμ. και στην Βράχα 42 χλμ.
Οδοιπορικό στη Φουρνά Ευρυτανίας από LAMIASTARGR

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΙΑΣ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ)


2 σχόλια:

Δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς του ΑΧΕΠΑ στο Καρπενήσι το Σάββατο

Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί το Δήμο Καρπενησίου αντιπροσωπεία ιατρών ΑΧΕΠΑ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός της Αθήνας. 

Στο πλαίσιο της κοινωνικής και φιλανθρωπικής τους δράσης, οι ιατροί σε συνεργασία με το Δήμο Καρπενησίου και το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου θα εξετάσουν δωρεάν τους δημότες, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 από τις 17:00 έως τις 20:00 στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. 

Οι ειδικότητες των ιατρών που θα παρέχουν δωρεάν εξέταση στους δημότες είναι: 

Read More »

0 σχόλια:

Άγραφα

Στη Νότια Πίνδο, η περιοχή των Αγράφων γεμάτη παρθένες διαδρομές είναι ένα από τα τελευταία προπύργια των βέρων φυσιολατρών. Ο καλύτερος τρόπος να τη γνωρίσετε είναι με 4x4 ή περπατώντας. Δεν ξέρουμε αν όντως τα Άγραφα πήραν το όνομά τους από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όταν λόγω θέσης και χαρακτήρα των κατοίκων η είσπραξη των φόρων ήταν αδύνατη με αποτέλεσμα η περιοχή να μην καταγράφεται σε επίσημα έγγραφα.

Read More »

0 σχόλια:

Σαρακατσαναίοι των Αγράφων


0 σχόλια:

ΤΣΟΥΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΒΡΑΧΑΣ


0 σχόλια:

Σε χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα η Γιορτή κάστανου στην Αγία Τριάδα.

Ίσα που πρόλαβαν οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας στην Ευρυτανία και έκαναν την γιορτή κάστανου που θεωρείται πλέον θεσμός για το χωριό τους. Η ατμόσφαιρα ήταν χειμωνιάτικη, ωστόσο όμως δεν πτοήθηκαν, τα κάστανα σερβιρίστηκαν στην ώρα τους, ενώ τα συνόδεψαν με ντόπιο κρασί και τσίπουρο και παραδοσιακή μουσική.

2 σχόλια:

Μολόχα

Η Μολόχα (υψόμ. 800μ) απέχει από την Καρδίτσα 38 χλμ. Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλλιφωνίου. Ο οικισμός δημιουργήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 από κατοίκους της Παλιαπιδιάς. Μέχρι το 1974 υπαγόταν στο νομό Ευρυτανίας.
Τέλος, στον οικισμό Μολόχα υπάρχει μεγάλη δασική έκταση, ιαματικές πηγές, μονοπάτια, αλλά και ο ναός του Προφήτη Ηλία, απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από τον οικισμό, σε έναν τόπο με καταπληκτική φυσική ομορφιά.

0 σχόλια:

Μνήμη Διονυσίου του εκ Φουρνά


0 σχόλια:

Περιοχές Μενελα'ί'δας και Ταμασίου


Οι περιοχές των δήμων Μενελαΐδας και Ταμασίου, όπως  και εκείνη της Αργιθέας και της λίμνης Πλαστήρα, ανήκουν  στον  ορεινό  όγκο  των  θεσσαλικών  Αγράφων  και  καλύπτουν το  νότιο  άκρο του νομού,  ξεκινώντας  από  τον   κάμπο  και  φτάνοντας  ως  τα  όρια  των  νομών  Καρδίτσας  - Ευρυτανίας. Εντυπωσιακές είναι εδώ οι αλλαγές του  φυσικού τοπίου καθώς το υψόμετρο βαθμιαία αυξάνει. Χαμηλή βλάστηση  στον κάμπο  και στα ριζά των βουνών, πλούσια στη συνέχεια με μαγευτικά δάση από κέδρους, βελανιδιές και έλατα στις ψηλότερες περιοχές.

Read More »

0 σχόλια:

ΔΡΥΟΠΕΣ

Οι Δρύοπες ή Δολοπες ήταν μία πανάρχαια Ελληνική φυλή που κατοικούσε στην αρχαία Ελλάδα.Οι Δρύοπες θεωρούνται απόγονοι των Πελασγών.
Και ο ρήτορ Αριστείδης ομιλεί δια την εις τον Υμηττόν εγκατάστασιν των Πελασγών, παραδέχεται μάλιστα ότι οι Πελασγοί και οι Δρύοπες είνε γένη των Ελλήνων.

Αρχικά κατοικούσαν στην περιοχή ανάμεσα στα βουνά Οίτη και Παρνασσός, μία άγονη γη.... που ήταν γνωστή ως Δρυοπίς. Πιστευόταν ότι σχετίζονταν με τους Λέλεγες, και είχαν χαρακτηρισθεί ως φυλή ληστών. Οι οικισμοί των Δρυόπων, όπως και των Λελέγων, διατηρήθηκαν μέχρι και το τέλος της Νεολιθικής Εποχής, όταν άρχισαν να εμφανίζονται στον ελληνικό χώρο τα πρώτα ελληνικά φύλα. Η ακμή του πολιτισμού τους τοποθετείται γύρω στα 1600 π.Χ..


Read More »

0 σχόλια:

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ



0 σχόλια:

Φωτογραφία Κλειτσού



0 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ

Οι αρχαίοι Ευρυτάνες κατοικούσαν την τραχειά ορεινή περιοχή της Β. Αιτωλία και εθεωρούντο ως ο ισχυρότερος αλλά και ωμότερος από τους Αιτωλικούς λαούς. Γύρω τους ζούσαν οι Απεραντοί, οι Οφιονείς, οι Θεστιείς, οι Δόλοπες, οι Αινιάνες και οι Ακαρνάνες. Η ονομασία της περιοχής οφείλεται μάλλον στον μυθικό ήρωα Εύρυτο, ο οποίος βασίλευε στην πόλη Οιχαλία, που είχε κτίσει ο Μελανεύς, βασιλιάς των Δρυόπων.

Read More »

0 σχόλια:

Αγία Άννα



0 σχόλια:

Αφιέρωμα στο Δασικό χωριό Δρυάδες, Δήμου Ιτάμου

Βρίσκεται στις νοτιανατολικές πλαγιές της Πίνδου στο Καροπλέσι του Δήμου Ιτάμου, του Νομού Καρδίτσας. Τριανταεπτά χιλιόμετρα από τη πόλη της Καρδίτσας ,  απλώνεται σε έκταση 25 στρεμμάτων , κατάφυτη από έλατα και δρυς που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο φυσικής ομορφιάς.
Σε υψόμετρο 950 μ αναδεικνύεται η μεγαλοπρέπεια του φυσικού τοπίου , ιδανική να ξεκουράσει και να ανανεώσει τον επισκέπτη.
Το εντυπωσιακό δάσος Καροπλεσίου μαγεύει όχι μόνο τους απαιτητικούς αλλά και τις νύμφες της Ελληνικής Μυθολογίας , οι οποίες διάλεγαν πάντα το ωραιότερο σημείο ενός δάσους για να στήσουν το χορό τους. Ο συνδυασμός αυτός έδωσε

Read More »

0 σχόλια:

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Η Αγία Τριάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό πνιγμένο στο πράσινο, κτισμένο σε υψόμετρο 800 μ. Βρίσκεται στα βόρεια του Βελουχίου και σε απόσταση 35 χλμ. από το Καρπενήσι. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Κτημενιών.
Η περιοχή παρουσιάζει τουριστική κίνηση, λόγω του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου.
Η Αγία Τριάδα έχει μια λάμπρη ιστορική διαδρομή.

Read More »

1 σχόλια:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ (ΑΓΡΑΦΑ)


0 σχόλια:

ΚΑΛΑΝΟΣ

Ο Κάλανος, μια περιοχή συνοικισμών, βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Κλειτσού, στη πλαγιά του βουνού Κερασιά. Σπίτια εδώ και κεί, συνθέτουν τους πολλούς μικροσυνοικισμούς του, τα Μαλαμαίϊκα, τα Καραγιωργαίϊκα, τα Λιαπαίϊκα τα Μιχαλαίϊκα, τα Παλιακαίϊκα και αρκετοί άλλοι. Κεντρικό σημείο τους, η Αγία Παρασκευή και το Δημοτικό Σχολείο κοντά στα Πασαγεωργαίϊκα. Το καλοκαίρι του 2005, στο σχολείο εκτελούσαν εργασίες συντήρησης. Δίπλα, το υποτυπόδες μαγειρείο για τους μικρούς μαθητές των χρόνων εκείνων, που η περιοχή έσφιζε απο ζωή. Σήμερα, απλά εικόνες, γεμάτες ερωτήματα να αιωρούνται στο κενό της εγκατάληψης.

0 σχόλια:

ΚΟΡΙΤΣΑ



0 σχόλια:

Διονύσιος ο εκ Φουρνά

Ο Διονύσιος ο εκ Φουρνά (περίπου 1670-1746) ήταν ιερομόναχος από τον Φουρνά Ευρυτανίας, γνωστός αγιογράφος και συγγραφέας του έργου Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης και αι κύριαι πηγαί αυτής, το οποίο έγινε βασικό εγκόλπιο των Ελλήνων και των ξένων αγιογράφων για τη συνέχιση, τη διάδοση και την αναγέννηση της βυζαντινής αγιογραφικής τέχνης από τις αρχές του 18ου αιώνα και εξής.

Γεννήθηκε γύρω στα 1670 στον Φουρνά Ευρυτανίας όπου και πέθανε μετά το 1744, οπότε αναφέρεται για τελευταία φορά σ' ένα έγγραφο. Σύμφωνα με άλλες πηγές πιθανότατα απεβίωσε το 1746. Πατέρας του ήταν ο ιερέας Παναγιώτης Χαλκιάς. Όταν πέθανε ο πατέρας του αναγκάστηκε, ενώ ήταν σε ηλικία 12 ετών, να πάει στην Κωνσταντινούπολη για να εργαστεί. Έμεινε εκεί 4 χρόνια και σε ηλικία 16

Read More »

0 σχόλια:

Ναός Αγίων Ταξιαρχών



0 σχόλια:

Φοίνικας ο Βασιλιάς των Δολόπων


Ο Αχιλλέας, βασιλιάς των Μυρμιδόνων και  ήρωας του Τρωικού πολέμου, ανατράφηκε και εκπαιδεύτηκε από τον Φοίνικα, το βασιλιά των Δολόπων. Οι Δόλοπες ήταν ελληνικό φύλο και κατοικούσαν στην περιοχή των Αγράφων. Ο Φοίνικας ήταν υπεύθυνος για τη σωστή διαπαιδαγώγηση και τις πολεμικές αρετές του Αχιλλέα.
Βρισιήδα και Φοίνικας,
ερυθρόμορφη κύλικα (490 π.Χ.),
Μουσείο Λούβρου

Έτσι, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Τροίας, ο Αχιλλέας πήρε μαζί του τον Φοίνικα και τον είχε για

Read More »

0 σχόλια:

Συνθήκη Αυτονομίας των Αγράφων


Επί Σουλτάνου Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπούς (1520 – 1566 μ.Χ.) η Οθωμανική
Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Εβαλε λοιπόν στόχο ο Σουλτάνος να υποτάξει και τα Αγραφα που μέχρι τότε διατηρούσαν ένα καθεστώς αυτονομίας. Για το λόγο αυτό έστειλε πολυάριθμο στρατό με αρχηγό τον Βειλέρ Βεγί πασά. Αφού το εγχείρημά του απέτυχε, κάλεσε τους προύχοντες των Αγράφων στο χωριό Ταμάσιον, που σήμερα λέγεται Ανάβρα και στις 10 Μαίου 1525 υπέγραψαν την περίφημη “Συνθήκη του Ταμασίου”, της οποίας το κείμενο ήταν το παρακάτω:

Read More »

4 σχόλια:

Μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος



0 σχόλια:

Μακραίος Σέργιος


Μακραίος Σέργιος [1734/40, Φουρνά Αγράφων – 1819, Κωνσταντινούπολη]

Διδάσκαλος και σχολάρχης της Μεγάλης του Γένους Σχολής και συγγραφέας διδακτικών και εκκλησιαστικών έργων, ακολουθεί τα παλαιότερα εκπαιδευτικά πρότυπα αποφεύγοντας νεωτεριστικές προσεγγίσεις που εντάσσονται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού διαφωτισμού.
Γεννήθηκε στα Φουρνά Αγράφων, ενώ σύμφωνα με μια άλλη πηγή ως τόπος γέννησής του αναφέρεται η κωμόπολη Μάκρη των Αγράφων. Για την οικογένειά του υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες· ο πατέρας του λεγόταν Μακρής και κατά πάσα πιθανότητα τον έχασε σε μικρή ηλικία, γεγονός που συμπεραίνεται από την ύπαρξη μιας ετεροθαλούς αδελφής από άλλο πατέρα [Ζαχαρόπουλος, 1970: 49-50]. Ο ίδιος αναφέρεται στην ιερατική καταγωγή της οικογένειας του κάνοντας λόγο για το θείο του και κληρικό Γεώργιο.

Read More »

0 σχόλια:

ΤΣΟΥΚΑ



0 σχόλια:

ΝΕΡΑΙΔΑ

Στη νότια κορυφογραμμή της Πίνδου και στο κέντρο του ορεινού και απρόσιτου όγκου των Αγράφων, κουρνιασμένο στις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Μάρτσας σε υψόμετρο 800-960 μέτρα, είναι κτισμένο το χωριό Νεράιδα.
 Παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Σπινάσα, σλαβικής προέλευσης, το οποίο άλλαξε το Μάρτιο του 1928 με βασιλικό διάταγμα.
Η Νεράιδα ανήκει στον Δήμο Ιτάμου Αγράφων.

Read More »

0 σχόλια:

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ



0 σχόλια:

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ



0 σχόλια:

Νομός Ευρυτανίας

Νομός Ευρυτανίας

0 σχόλια:

ALBUM ΚΟΡΙΤΣΑ

Photobucket

0 σχόλια:

Ραγκαίοι

Φώτης Κόντογλου, Κλέφτες και Αρματολοί, 1948
 Οικογένεια οπλαρχηγών από τη Βράχα της Ευρυτανίας. Ο Γιάννης Ράγκος που γεννήθηκε το 1790, έδρασε σαν οπλαρχηγός στο Βάλτο. Χρημάτισε γραμματικός του Βέλη Γκέκα και τραυματίσθηκε από τον Κατσαντώνη κατά τη φονική μάχη του Προσηλιάκου στο πρόσωπο. Γι' αυτό τον έλεγαν "Στραβοτσιάουλο". Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και στάλθηκε πληρεξούσιος στην Εθνική Συνέλευση του Άστρους (1823). Αγωνίσθηκε κατά του Ιμπραήμ και διορίσθηκε γενικός αρχηγός της Ανατ. Στερεάς Ελλάδας. Στη διαμάχη του Μαυροκορδάτου με τον Καραϊσκάκη συνέπραξε στην καταδίωξη του άρρωστου ήρωα με τους Τούρκους στην περιοχή των Αγράφων και στη μάχη του μοναστηριού της Βράχας. Ο Κωνσταντίνος Ράγκος ήταν επίσης οπλαρχηγός των Αγράφων.

0 σχόλια:

Αδερφοί Ζώτοι - Λογοθέτες

 Ανήκαν σε πλούσια και επιφανή οικογένεια από τη Φουρνά. Ο γενάρχης τους είχε αναγνωρισθεί λογοθέτης (πρόεδρος των προεστών της περιφέρειας) και ο τίτλος αυτός αναγνωρίσθηκε κι από την Πόλη στο Γιώργο Ζώτο, που είχε και το παρώνυμο: Γκαβοστέργιος. Αυτός έμενε στη Φουρνά αλλά συνεργαζόταν με τον αδερφό του Λογοθέτη που είχε εμπορικές επιχειρήσεις στην Πόλη. Είχαν μεγάλη περιουσία κινητή κι ακίνητη. Χιλιάδες γιδοπρόβατα κι άλλα ζώα, κτήματα στην Ευρυτανία και τη

Read More »

0 σχόλια: